Saturday, 17 September 2016

Baca Ni 5 Sebab Kenapa Anda Kena Pergi Melancong



Anda suka melancong? Saya pun suka melancong juga. Bagi sesetengah orang, melancong ibarat “impian menjadi kenyataan”. Sebagai contoh, impian menaiki kapal pelancongan mewah mengililingi lautan bersama keluarga tersayang. Ada orang lain pula, impian percutian mereka adalah melawat tempat-tempat terkenal di dunia seperti Kota London, Paris dan beberapa tempat lain lagi.

Saya? Hmm.. Tempat yang paling saya suka pergi mestilah laut. Saya memang suka pada laut dan mana-mana tempat yang ada kaitan dengan alam semulajadi seperti air terjun dan hutan belantara. Pada saya, bila kita stress, kita kena kembali pada alam semulajadi. Sebab disitu ada ketenangan dan kedamaian untuk hati yang bergelora. Melihat alam semulajadi juga dapat meningkatkan aura positif dalam diri. Bila kita lebih positif, kita akan sentiasa berfikir perkara-perkara yang baik je kan. Sebab itulah orang yang nak pergi bercuti ni akan rasa satu semangat dan keseronokan dalam diri. Anda akan nampak orang yang tengah bercuti ni wajah berseri-seri je kan. Anda perasan tak?

Ada orang merancang percutian ni ikut jadual cuti dan status kewangan mereka. Ada juga yang suka melancong secara mengejut tanpa perancangan pun. Haa saya salah seorang dari kategori ni la hehe. Adakalanya, percutian tanpa dirancang ni sangat seronok sebab anda belajar tentang “survival” di tempat orang, terutamanya kalau melancong di luar negara. Saya pernah buat beberapa “kerja gila” ni. Lebih “gila” lagi sebab saya pergi sendirian secara “solo backpacker” hehe. Nanti saya akan cerita apa yang mendorong saya buat “kerja gila” ni, dan pengalaman-pengalaman manis yang saya dapat dengan anda semua ya.

Okey untuk edisi pertama blog saya ni, saya nak kongsi 5 sebab kenapa anda kena pergi melancong ni:

1.    Melawat Tempat-Tempat Baru

Sepanjang saya melancong, saya pernah menjejaki beberapa tempat-tempat baru dan salah satunya adalah tempat 7 keajaiban di dunia. Sebelum ni saya hanya belajar di buku je. Tapi Alhamdulillah, saya berkesempatan untuk menjejak kaki ke Taj Mahal di India. Insyaallah kalau ada rezeki, saya akan ke tempat-tempat yang lain pula.

Orang kata “tak kenal makanya tak cinta”. Pada saya, melawat tempat-tempat baru ni dapat membuka minda kita tentang sejarah perabadan dunia, dan belajar untuk menghargai setiap perkara yang ada di sekeliling kita. Kebanyakkan tempat-tempat yang kita pergi ni sesuatu yang kita tak jumpa di tempat kita. Jadi, anda cuba fikirkan betapa beruntungnya kalau kita dapat melihat tempat orang dan menghagai keunikan yang ada. Mana tau, ada sesuatu pengalaman yang kita dapat bawa balik ke Malaysia untuk diguna pakai kan.

2.    Mencari Pengalaman Baru

Kata orang siapa yang tak pergi melancong ibarat membaca buku mukasurat pertama je. Betul, saya setuju sangat. Macam saya contohnya, pernah dulu saya pergi ke Paris sendiri je. Saya tak guna travel agent sebab saya memang nak explore sendiri tempat orang. Berjalan pun pakai peta je. Tapi Alhamdulillah, saya berjaya explore Paris dengan jayanya. Saya bukan saja naik underground, tapi saya juga berjaya jalan kaki di sekitar Paris tu untuk melihat sendiri kota Paris (dan butik-butik handbag mewah juga hehe). Bila penat, saya naik bas “double decker” tu. Sampai cramp juga la kaki dan tangan sebab masa tu musim winter hehe. Tapi harini, bila ingat balik kenangan tu, saya jadi seronok dan rasa bangga sangat dengan diri sendiri. Nanti saya akan share cerita tentang ni nanti ya.

Anda pernah buat kerja gila macam ni? Jom share kat sini apa kerja gila pertama yang anda pernah buat.






3.    Belajar Budaya dan Bahasa Baru

Ohh ini perkara yang paling saya suka. Saya suka melihat budaya dan bahasa negara-negara asing. Pernah dulu saya cuba untuk belajar bahasa asing tapi tak berjaya. Tapi bila kita berada di negara orang, kita terpaksa belajar benda-benda tu untuk “survival”. Dan saya rasa pengalaman ini lebih menarik berbanding masa saya belajar “saja-saja” dulu. Bila dah belajar budaya dan bahasa asing ni, kita senang untuk berkomunikasi dengan rakyat tempatan dan ini sangat memudahkan perjalanan kita disana nanti.

Saya ada rakamkan beberapa gambar-gambar menarik masa saya di negara-negara tu. Insyaallah saya akan share juga nanti dengan anda ye.

4.    Makan Makanan Baru

Siapa yang tak suka makan? Saya memang suka makan. Jadi bila kita pergi melancong, kita akan berpeluang untuk merasa makanan tempatan – sesuatu yang kita tak dapat rasa di Malaysia. Dulu masa di Venezuela, saya pernah makan dessert yang dibuat dari beras. Rasanya manis seperti dadih yang kita buat di Malaysia ni. Tapi kesedapannya sampai harini pun saya masih terbayang-bayang hehe. Memang jauh la pula nak terbang ke sana semata-mata nak makan dessert ni kan. Tapi itulah pengalaman manis yang saya masih ingat sampai sekarang.

Di Indonesia pun banyak pengalaman juga. Teringat masa mula-mula sampai sini dulu, saya teringin nak makan “es teler”. Rasanya seperti cendol dan ABC yang kita makan di Malaysia tu. Tapi kat sini ada sedikit campuran tapai. Tungguu. Nanti saya akan cerita pengalaman ni nanti pada anda ye.


5.    Mencari dan Mencabar Diri Sendiri

Saya memang seorang yang suka pada cabaran. Walaupun tidaklah sehebat cabaran yang kebanyakkan orang selalu buat, tapi ia cukup besar untuk menguji kemampuan diri saya sendiri.

Macam baru-baru ni, saya tiba-tiba rasa macam nak pergi bercuti di suatu tempat di Jakarta. Saya tak fikir panjang, saya terus pack barang, book hotel dan pergi je hehe. So, sementara nak tunggu waktu untuk check-in hotel, saya berjalan di sepanjang pantai sambil mengambil gambar. Tanpa sedar, dekat 10km juga saya berjalan kaki. Ini memang satu pencapaian untuk diri saya sendiri. Bukan takde kenderaan yang saya boleh ambil, tapi saya sengaja nak merasai pengalaman ni. Pada saya, pengalaman dapat mendewasakan minda dan corak pemikiran kita. Saya lebih menghargai setiap perjalanan yang saya hadapi. Ya, jalan hidup kita tak sama. Cara saya mungkin berbeza dengan cara kebanyakkan orang yang lain. Tapi, sekurang-kurangnya saya bangga sebab saya berjaya melalui hidup ini dengan lebih baik. Kalau rintangan yang kecil kita tak mampu nak hadapi, anda fikir adakah anda mampu untuk melalui cabaran lain yang lebih besar?


Okey, ini sedikit sebanyak apa yang saya nak kongsi dengan anda semua harini. Insyaallah, di entri yang lain saya akan cuba menambah kandungan blog ini supaya kita semua sama-sama dapat manfaatnya dan menikmati hidup ini dengan lebih baik.


Sehingga bertemu lagi..!

Gambar oleh http://incatrail.info


Afzan Ismayatim

0 comments:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

About Me

About Me
Assalamualaikum wbt.. Nama saya Afzan Ismayatim, dan saya penulis blog “Travel & Living Diary” ini. Saya sangat suka melancong, menjelajah dan meneroka tempat-tempat baru dan negara-negara orang. Saya pernah ke Belgium, France, India, Netherlands, Peru, Spain, Yemen dan beberapa buah negara lagi untuk melancong dan bekerja. Insyaallah, dalam blog ini saya akan berkongsi beberapa pengalaman manis semasa saya berada negara-negara ini. Semoga kita sama-sama mendapat manfaatnya.

Popular Posts

Recent Posts

Powered by Blogger.

Copyright © Travel and Living Journal by Afzan Ismayatim | Powered by Blogger
Design by BG DESIGN